Litijumska baterija za fotonaponski pretvarač

Litijumska baterija za fotonaponski pretvarač

**Litijumska Baterija za Fotonaponski Pretvarač: Budućnost Zelene Energetike**

Fotonaponski pretvarači postali su ključna tehnologija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su solarni paneli. Da bi ova tehnologija bila efikasna i održiva, neophodna je i odgovarajuća baterija za skladištenje energije. U današnjem članku, razmotrićemo ulogu litijumske baterije za fotonaponski pretvarač i kako ona oblikuje budućnost zelene energetike.

**Zašto Litijumska Baterija?**

Litijumske baterije su postale sinonim za efikasno skladištenje energije, a to nije slučajno. One se odlikuju visokim kapacitetom, brzim punjenjem, dugim vekom trajanja i niskom stopom samopražnjenja. To čini litijumske baterije idealnim izborom za skladištenje energije proizvedene pomoću fotonaponskih sistema.

**Prednosti Litijumske Baterije za Fotonaponski Pretvarač**

1. **Efikasnost**: Litijumske baterije su poznate po visokom stepenu efikasnosti i mogućnosti brzog punjenja i pražnjenja. To znači da možete maksimalno iskoristiti električnu energiju proizvedenu solarnim panelima.

2. **Dug vek trajanja**: Litijumske baterije imaju duži vek trajanja u poređenju sa drugim vrstama baterija, što znači da nećete morati često da ih zamenjujete. To smanjuje ukupne troškove sistema za skladištenje energije.

3. **Niska stopa samopražnjenja**: Litijumske baterije imaju nisku stopu samopražnjenja, što znači da će zadržati veći deo skladištene energije tokom dužeg vremenskog perioda bez potrebe za redovnim punjenjem.

4. **Povećana pouzdanost**: Litijumske baterije su izuzetno pouzdane i zahtevaju minimalno održavanje, što ih čini idealnim izborom za fotonaponske sisteme koji treba da funkcionišu bez problema tokom dužih perioda.

**Primena Litijumskih Baterija za Fotonaponski Pretvarač**

Upotreba litijumskih baterija za fotonaponske pretvarače može se naći u različitim scenarijima:

1. **Kućni sistemi**: Litijumske baterije omogućavaju kućama da skladište višak električne energije proizvedene tokom dana i koriste je tokom noći ili u oblačnim danima.

2. **Komercijalni sistemi**: Kompanije i industrije koriste litijumske baterije kako bi smanjile troškove električne energije i poboljšale svoju održivost.

3. **Sistemi za distribuciju energije**: Litijumske baterije se često koriste za skladištenje električne energije u mrežnim sistemima kako bi se izjednačili vrhunci potrošnje i proizvodnje.

**Zaključak**

U današnjem svetu, u kojem se sve više okrećemo prema obnovljivim izvorima energije, litijumske baterije su postale ključni element u obezbeđivanju pouzdanog i efikasnog skladištenja električne energije proizvedene putem fotonaponskih sistema. Njihova visoka efikasnost, dug vek trajanja i niska stopa samopražnjenja čine ih idealnim izborom za budućnost zelene energetike.

Aktivni filteri

138.900 RSD

Growatt ARK 2.5L-A1 baterija niskog napona 48V

Growatt ARK-2.5L-A1 niskonaponska baterija 48V ima kapacitet od 2,56 kWh i maksimalnu struju punjenja/pražnjenja od 25A. Nominalni napon je 51,2V, dok radni opseg napona iznosi od 47,2V do 56,8V. Baterija koristi litijum-gvožđe-fosfat (LFP) tehnologiju i ne sadrži kobalt, što rezultira baterijom nižih troškova. Baterija ima zaštitu od vode i prašine sa IP65 klasifikacijom i može se montirati na zid ili postaviti na pod. Za postavljanje na pod, potreban je poseban postolje. Dimenzije baterije su 65 cm širina, 26 cm dubina, 18 cm visina, a težina je 30 kg.

3.848 RSD

Battery Management System for the Growatt ARK 2.5 High Voltage batteries.

Growatt ARK 2.5H A1 BMS HVC 60050-A1 High Voltage

Compatible with MIN-XH series

Flexible capacity options, 5.12kWh to 17.92kWh

Excellent safety of cobalt free LiFePO4 battery

Easy installation with modular and stacked design

Long lifespan, 10 years warranty

Remote firmware upgrade