Skip to content Skip to footer

Агроволтаика

Компликована глобална ситуација изазвана климатским променама, ратом у Украјини, као и последицама пандемије Ковида, довели су до озбиљног повећања потреба човечанства за храном. Ово је додатно убрзало потребу за преласком на зеленије изворе енергије и за већом сигурношћу у систему исхране.

Овом приликом све се више пажње усмерава на такозвану агроволтаику – комбинацију пољопривредних култура и фотонапонских инсталација на истом простору. Донедавно се сматрало да ове две делатности не могу коегзистирати без мешања једна у другу. Сада, међутим, један број експерименталних фарми показује да комбиновање усева и соларне енергије може донети скоро дупло већу корист под правим условима.

Истраживања и покушаји да се утврди ова тврдња су још увек у развоју и трају, али по свему судећи потенцијал је огроман. У блиској будућности, агроволтаика би могла бити успешан нови приступ одрживијој будућности.

Које су предности агронапонских система?

Идеју о развоју исте парцеле за соларну енергију и конвенционалну пољопривреду покренули су у Немачкој осамдесетих година прошлог века локални научници. У наредних десет година урађено је много експеримената у различитим земљама – Јапану, САД, Холандији, Индији, Италији, Француској, Немачкој, Чилеу итд., уз учешће различитих култура и формација соларних панела.

Резултати су да ако су панели правилно постављени – на одређеној висини и на одређеном размаку, они не само да не штете, већ чак и повећавају приносе, посебно у сушним и сушним регионима. Разлог је тај што соларни панели делују као кишобран који у потпуности не спречава сунчеву светлост да допре до усева, док и даље пружа неку хладовину која погодује одређеним усевима у одређеним климатским условима.

На пример, јалапењос и чери парадајз на агронапонској фарми у Масачусетсу, САД, удвостручују своју жетву.

Друга предност је што “кишобран” панела мало успорава брзину испаравања воде из тла, што у сушним крајевима помаже биљкама. Поред тога, због расхладног ефекта постројења, долази и до благог повећања производње електричне енергије испод соларних панела.

Leave a comment