Skip to content Skip to footer

Колико је зелена енергија зелена?

Фотонапонске електране постају све пожељније, с обзиром на потребу за „зеленом будућношћу”, о којој се већ дуго прича. Као иу целој Европи, тако иу Бугарској, бележи се пораст кредитних губитака банака због губитка фотонапонског система.

Фотонапонски системи за личну употребу и за пословну употребу показују значајан пораст. Они доказано штеде животну средину, која такође наизменично вишеструко репродукује инфекцију, практично смањујући рачуне за струју. Током последњих двадесет година, велики европски папе усвајају све већи поглед на свет.

Шта се дешава на крају животног циклуса соларних панела?

У ствари, као и литијум-јонске батерије, материјали за соларне панеле су прилично сигурни и могу се рециклирати када дође време.

Питање које нас све брине је шта је кључно за крај животног циклуса соларних панела?

Склопиви папир има дуг животни век, око 30 година, што значи да морамо размислити о његовој примени. Енергетски сектор предвиђа да ће се око 10 милиона тона отпада од соларних панела годишње производити широм света до 2050. године. Међутим, материјали који се користе у изради ових модела нису аутентични. Такође садржи племените метале, бакар и бакар. Типична бакарна плоча је 76 теж% ца стакла, 10% полимера, 8% алуминијума, 5% силицијума и 1% бакра.

Б компоненте користе бакар, калај и олово. Алтернативно, у танкослојним моделима, панел је направљен од танких филмова полипроводника нанесених на стакло, пластику или метал, пружајући флексибилност за функционалне примене.

Чак и ако ови панели заврше на депонијама, мало је вероватно да ће имати негативан утицај на здравље људи.

Која решења Европа нуди за фотонапонске уређаје након њиховог завршетка?

Европско законодавство о е-отпаду је изменило 2012. године, посебно у вези са фотонапонским моделима. Ово обавезује компаније да прикупљају и рециклирају све своје производе, као и да гарантују финансијску будућност одлагања фотонапонског отпада у циљу заштите животне средине.

Leave a comment