Skip to content Skip to footer

Соларни системи и пословање

Главни циљ многих предузећа у последње време је да направе фотонапонски систем за смањење рачуна за струју компаније.
Са високим ценама електричне енергије на слободном тржишту, турбуленцијама природног гаса и вероватним проблемима са снабдевањем есенцијалним сировинама, многа предузећа постављају питање да ли и како да остану у послу, задрже купце и задрже производњу на нивоу од пре кризе.

Једно од решења за које се све више компанија одлучује је изградња соларних електрана за сопствене потребе, будући да је инвестиција економски исплатива и релативно брза за реализацију. Панели обезбеђују независност и извесну сигурност у условима оштрих колебања тржишних цена. Важно је напоменути да у овом правцу не траже само компаније из производног сектора, већ и оне код којих струја није међу главним трошковима.

Тешко је дати конкретне бројке за принос, јер зависи од много фактора, али оквирно се креће од 2-3 до 6-7 година. Након овог периода, енергија која се производи је практично бесплатна.
У већини случајева, ови системи покривају до 30% енергетских потреба предузећа, али међу великим предностима је то што се могу надоградити, и додатним панелима и батеријама. Из тог разлога, развојем технологије иу зависности од потреба самог пословања, обновљиви извори енергије могу постати главни извор електричне енергије.

Leave a comment