Skip to content Skip to footer

Рекордан раст електричне енергије из обновљивих извора

Према студијама, производња електричне енергије из обновљивих извора у 2021. години ће порасти за више од 8%, достижући 8.300 ТВх – најбржи међугодишњи раст од 1970-их. Соларна ПВ и енергија ветра доприносе две трећине укупног раста зелених извора.

Само Кина производи скоро половину светског капацитета електричне енергије из обновљивих извора (скоро 8.000 терават сати). САД генеришу 4.200 терават сати.

Соларни системи су забележили најбржи раст и повећање стопе изградње капацитета. Обновљиви извори су чинили невјероватних 29 посто глобалне производње електричне енергије на крају 2020. године, а 2021. достигли су рекордних 38 посто. Очекује се да ће ове године ове бројке бити још веће.

Европска комисија је ове године усвојила низ мера које имају за циљ да што брже елиминишу зависност ЕУ од руских енергената. Једна од њих је да од 2025. године све пословне и јавне зграде морају имати кровове са соларним панелима, а све нове стамбене зграде од 2029. године. ЕУ ће обезбедити 300 милијарди евра за прелазак на зелену енергију, изградњу енергетске инфраструктуре и нове гасне прикључке.

Добра вест за развој еколошких соларних система у Бугарској је да су усвојене измене закона којима се олакшава изградња мањих фотонапонских инсталација. Предузећа ће у најкраћем могућем року моћи да инсталирају фотонапонске панеле за сопствену потрошњу снаге до 5 мегавата (довољно за 2000 домаћинстава). До сада је лакши режим био доступан само за кориснике домаћинства који су инсталирали панеле до 30 кВ, али је број компанија које иду овим путем нагло порастао са неколико хиљада у 2020. на десетине хиљада у 2021.

“АмонРа Енерги” АД држи на лагеру све потребне елементе за изградњу система високог капацитета. Поред тога, нуди консултације у реализацији пројеката, укљ. прорачун, постављање потребних параметара и симулације рада система тако да клијент тачно зна шта може да очекује као резултате.

Leave a comment