Skip to content Skip to footer

Соларни панели на крову са батеријом за мала предузећа

Очекивања за 2022. су да ће бити реализовано више од 200 нових пословних пројеката за сопствену употребу, који ће својим растом имати огроман утицај на енергетски сектор земље. Било која енергија произведена и потрошена локално значи мање потребе за централизованом производњом великих термоелектрана, нуклеарних електрана итд.

Ако посао успе да уштеди и 10 одсто годишње потрошње, електрана попут Државне термоелектране Марица-Изток 2 неће имати коме да прода половину своје енергије. У комбинацији са великим пројектима за обновљиве изворе енергије, који би истиснули старе производње на чисто тржишном принципу, то значи потпуно другачији енергетски микс у односу на садашњи.

Колико ће економски бити исплативо улагати у соларни систем за сопствену употребу зависи највише од тога колико енергије компанија потроши током дана. Уз присуство ФЕЦ-а који може да покрије 30% потрошње енергије, рачун компаније за струју из мреже ће значајно пасти. Кумулативно за годину дана, то чини уштеђена средства озбиљним износом. Другим речима, инвестиција би могла да се надокнади за мање од две године ако задрже тренутне високе цене акција.

Овај пример би се значајно променио када би соларни систем покривао 15% или 40% потреба компаније. Због тога је веома важно припремити такав пројекат како би оптимално служио потребама пословања. Морају се анализирати најмање два главна параметра – потрошња по сату и могућности постављања соларних панела. Циљ је да се направи овакво постројење кроз које се на лицу места троши највећи могући део произведене енергије.

Ако је слободних површина мало и њихово 100% попуњавање неће задовољити потребе предузећа – пројекат је релативно лак. Међутим, ако постоје веома велике површине које се могу искористити, потребно је проценити тачну снагу постројења, тако да није потребно у одређеним тренуцима искључивати део панела или враћати вишак енергије у мрежу. .

Да би се соларни панели поставили на кров предузећа, магацина или радње, мора се прећи дуг бирократски пут, што је велики проблем за инвеститоре.

Добра вест је да Бугарска ове године треба да унапреди одредбе европске директиве о обновљивим изворима енергије, која ће значајно олакшати изградњу система електричне енергије који се сами генеришу, а гломазна државна администрација је већ мало боље разрађена, у смислу ОИЕ пословне пројекте, и не види их као нешто егзотично и несхватљиво.

Leave a comment